Mentalna aritmetika Hikari

RAZVOJ KOGNITIVNIH SPOSOBNOSTI I INTELEKTUALNIH POTENCIJALA DJECE

Program za djecu od 4 – 12 godina

Mentalna aritmetika - Hikari logo

Mentalna aritmetika – prednosti i ciljevi programa:

 • razvoj koncentracije i usmjeravanje pažnje
 • sposobnost analize i razvoj logičkog mišljenja
 • rješavanje problema (problem solving)
 • aktivacija obje moždane hemisfere čime se postiže maksimalan intelektualni potencijal
 • maksimalan fokus i usmjeravanje pažnje
 • razvoj kratkoročnog i dugoročnog pamćenja
 • razvoj inteligencije i samopouzdanja
 • brzo računanje
 • razvoj kreativnosti
 • rad na abakusu u četiri osnovne matematičke operacije – zbrajanje, oduzimanje, množenje, dijeljenje
 • savladavanje vještine mentalne aritmetike (vizualizacija abakusa i računanje bez papira i olovke te bilo kojih drugih pomagala)
 • kognitivni razvoj postiže se na zabavan i razigran način

Program se temelji na TBDP pristupu (Total Brain Development Program) i VAK metodi (Vizualno Auditivno Kinestetičko):

TBDP

TBDP (Total Brain Development Program) predstavlja sustav cjelokupnog razvoja mozga kojim se potiče aktivacija obje hemisfere mozga od najranijih razdoblja života.

Kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz kognitivnih sposobnosti kao što su pamćenje, inteligencija, koncentracija, mašta te vizualizacija.

VAK metoda

VAK metoda (Vizualno – Auditivno – Kinestetičko) razvila se iz osnova neurolingvističkog programiranja (NLP) i podrazumijeva uključivanje osjetila vida (vidim što mi govoriš), sluha (zvuči mi dobro) i dodira (pokaži mi kako to napraviti) u proces učenja.

Znanstvenim je istraživanjima potvrđeno da se najbolji rezultati postižu kada u procesu učenja informacije primamo kroz različita osjetila jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih veza u mozgu. Takvim učenjem naš proces pamćenja dostiže svoj maksimum jer se primljene informacije prenose s jedne hemisfere mozga na drugu, a čime se aktivira cijeli potencijal mozga.

Abakus i mentalna aritmetika

Abakus je drevna računaljka podrijetlom iz Azije koju su koristili mnogi stari narodi, poput Sumerana, Egipćana, Grka i Perzijanaca. Poznat kao peti pronalazak drevne Kine, abakus predstavlja spravu na kojoj je moguće zbrajati, oduzimati, dijeliti, množiti i korjenovati. Kineski abakus bio je toliko popularan da je njegova upotreba prihvaćena u mnogim drugim zemljama.

Tijekom prošlog stoljeća u Japanu je došlo do njegove modifikacije te je tako nastao Soroban, verzija abakusa na kojem se osim spomenutih matematičkih operacija, može izvoditi i decimalno računanje. Postoji više verzija abakusa, a najpoznatiji je japanski Soroban kojim se podučava naš Hikari program. Također, Soroban nije računaljka poput kalkulatora ili računala jer prilikom rada na njemu ne postoji automatizacija ili izravni rezultat, već nam on samo pomaže da sami izračunamo, vlastitom sviješću. Zato se s pravom može reći da Soroban predstavlja mentalnu spravu pomoću koje čovjek može računati brže od računala. U našoj školi učenici koriste originalni japanski Soroban – abakus izrađen po japanskim standardima, isključivo od prirodnih materijala (bukve i bambusa).

Mentalna aritmetika – WEB PLATFORMA

Jedno od najvažnijih nastavnih sredstava u našoj školi je aplikacija koja je postala nezaobilazno nastavno sredstvo uglednih škola mentalne aritmetike u svijetu. Ova revolucionarna aplikacija predstavlja fenomenalan poligon za vježbanje brzog računanja i ima neograničene mogućnosti. Upotrebom moderne web aplikacija pruža se efikasna podrška te učenici uz pomoć web platforme rješavaju domaće zadaće, uvježbavaju stečena znanja i vještine, natječu se s drugim polaznicima diljem svijeta.

Naša web platforma omogućava djeci kontinuiranu vježbu, kako u školi tako i kod kuće te omogućava učitelju i roditelju lako praćenje napretka. Pomoću Anzana broj se može vizualizirati brže nego što je potrebno da se on i izgovori. Sve se to postiže simultanim korištenjem obje moždane polutke (lijeva i desna hemisfera) što doprinosi razvoju velikog broja neuronskih veza – sinapsi te dovodi do iskorištavanja maksimuma mentalnih kapaciteta.

Malac genijalac cijena

PAŽNJA, PAMĆENJE, KONCENTRACIJA, INTELIGENCIJA, KREATIVNOST, SAMOPOUZDANJE, LOGIČKO MIŠLJENJE

Numicon logo

Numicon - dobar s matematikom

Program se odvija jednom tjedno u trajanju od dva školska sata.

Trajanje programa: 40 tjedana (od rujna do lipnja)
Cijena programa: 600 € = 10 rata x 60 €

Cijena nastavnog materijala: 40 € (ruksak i udžbenik)

Hikari logo

Mentalna aritmetika - Hikari

Program se odvija jednom tjedno u trajanju od tri školska sata (vikendom).

Trajanje programa:
2 stupnja – osnovni i napredni stupanj
Jedan stupanj: 40 tjedana (10 mjeseci), 120 sati redovne nastave subotom te nadoknade sati i dodatna nastava koja se održava preko tjedna, ovisno o individualnim potrebama svakog polaznika (od rujna do lipnja).
Cijena programa (1 nivo): 800 € = 10 rata x 80 €
Cijena nastavnog materijala: 80 € (ruksak, 4 udžbenika za oba nivoa mentalne aritmetike i abakus)

Upisni rokovi

Niste sigurni koji je program baš za Vašeg malca? Ne brinite, mi ćemo Vam na besplatnom savjetovanju preporučiti koja je najbolja opcija za Vaše dijete.

Dva su upisna roka. Prvi je upisni rok u rujnu/listopadu te drugi u siječnju/veljači. Prije upisa svako dijete dolazi na besplatnu probnu radionicu i individualno testiranje prilikom kojeg se provjerava doseg kognitivnog razvoja kako bismo omogućili individualizirani pristup svakom polazniku te kako bi dijete i roditelji vidjeli sviđa li im se naš program i način na koji radimo s malcima.

Ukoliko upisujete više djece iz iste obitelji, ostvarujete popust ovisno o programima koje upisujete. Obratite nam se i prilagodit ćemo ponudu prema Vašim potrebama.

Predbilježite se na besplatnu probnu radionicu jer je broj djece ograničen. Predbilježba nije obvezujuća i u potpunosti je besplatna, a mi ćemo Vam se javiti s terminom radionice.

Upisi u Malac Genijalac Čakovec

Molimo ispunite sve tražene podatke i kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

GDPR

5 + 13 =